כלב שחור- תמונה פסיכולוגית על דיכאון

כלב שחור

לכל אחד יש ימים של מצב רוח רע, אבל לפעמים הוא מסרב לחלוף. הוא מתמיד ואף הולך ומחמיר. ייתכן שזה דיכאון. איך מאבחנים אותו וכיצד מטפלים בו?

 

כמו כלב נאמן, המכיר את בעליו וצמוד אליו, ליוותה את צ'רצ'יל לאורך חייו מחלת הדיכאון וסירבה לעזוב אותו. בתמורה הוא כינה אותה בשם חיבה: הכלב השחור. רוב ימיו הצליח צ'רצ'יל לנצח את הדיכאון, אך בחמש שנות חייו האחרונות, סמוך לגיל תשעים, שבהן חלו שינויים גם בתפקוד מוחו, הוא היה מנותק מהעולם ושקע בדיכאון עמוק וכואב. גם בלונדון הייאוש לא נוח.

יש הסבורים כי הכלב השחור שהקדיר את חייו גם הועיל לו. אדם שכל חייו גייס את כוחותיו למאבק עם תהומות הייאוש של הדיכאון הצליח לאזור כוח להוביל את העם הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה הקשה והחשוכה ולשכנע את עמו לא לוותר. להיאבק. לשרוד.

צ'רצ'יל אמנם נעזר בשתיית אלכוהול כדי להרוות את צימאונו של הכלב השחור, אבל הוא גם מצא גם דרכים אחרות, יצירתיות יותר, להתמודד עם מחלתו, כמו כתיבה, ציור, ובנייה בלבנים. התמודדותו עם המחלה הצליחה במידה כזו שגם האנשים הקרובים אליו ביותר לא תמיד הבחינו בדיכאון שליווה אותו.

*

יש כלבים שחורים, ואפילו שחורים-כהים מאוד, אבל יש גם כלבים אפורים. לפעמים כך סתם, ללא כל סיבה ברורה, אנשים קמים בבוקר במצב רוח רע. הילדים משתוללים, בן הזוג חמוץ, השכנים מרעישים, החברים לעבודה מעצבנים, המכנסיים לוחצים (ממחר דיאטה), יורד גשם והמטרייה נשארה בבית. כן. יש ימים כאלה. ואיך נדע, איך נבחין בין כלבים אפורים, שמשנים את צבעם כשהשמש עולה, לבין כלב שחור אמיתי? איך נבחין בין מצבי רוח לבין דיכאון?

המפתח להבחנה טמון במינון ובהתמדה. כלב שחור, כמו הכלב של צ'רצ'יל, הוא עקשן, שומר את צעדינו ואינו מרפה. תחושת הדיכאון מתמידה ומסרבת לחלוף, שבוע חולף ועוד שבועיים עוברים, וכבר חודש ימים שאיננו מסוגלים ליהנות משום דבר, מרגישים בדידות, עצבות עמוקה, חוסר תקווה, עייפות, הגוף כואב, השינה נודדת וקשה מאוד להתרכז. לכל כאב גופני אנחנו מתייחסים כאל מחלה סופנית, לכל אי-הצלחה כאל סוף העולם ולכל פרידה כאל נטישה הרסנית. אם כך – ייתכן שאנו סובלים מהפרעה רגשית המכונה בפי אנשי בריאות הנפש בשם "דיכאון קליני".

*

דיכאון קליני הוא אחת ההפרעות הנפשיות השכיחות ביותר. בדיכאון משולבים ומעורבים גוף ונפש כאחד – הוא משפיע על הרגשות ועל תחושות גופניות, וכן על הדרך שבה חושבים ומתנהגים. כשהדיכאון מתבטא דרך הגוף, מרבה הסובל ממנו להתלונן על כאבים שונים, הפרעות במערכת העיכול, חוסר או עודף תיאבון, על שינה מרובה או על נדודי שינה, התעוררות בשעות בוקר מוקדמות, תשישות ומחסור באנרגיה. תוצאות הבדיקות הגופניות כולן שליליות, כלומר טובות. אין סימנים למחלה, לא דלקת, לא נגיף, אפילו לא שפעת קלה. הכול בסדר, אומרים לו.

לא, הכול לא בסדר, הוא זועק, אתם לא מבינים, אני חולה, אני חולה מאוד. כי כך מרגיש אדם בדיכאון. חולה מאוד. חולה אנוש.

זה הרגע לפנות לעזרה נפשית מקצועית. חבל על כל רגע מיותר של סבל כבד. לב שבור כואב לא פחות, ואולי יותר, מרגל שבורה. ובשפת חכמינו, "אוי לו לבית שחלונותיו פתוחים לתוך חושך." (שמות רבה, י"ד).

אם הייתי קוסמת הייתי נוגעת עם שרביט קסמים בלב העצוב, בזהירות, בלי לדקור ובלי להכאיב, ומבקשת ממנו לא להישבר. מבטיחה לו שהטיפול יעיל והתרופות עוזרות, שהרגשות משתנים ומתחדשים, שהחשיכה תתפזר ויום חדש יאיר כמו באגדות.

 ובמציאוּת?

במציאות יש נחמה: את הכלב השחור אפשר לקשור. מכל מצוקות הנפש הקשות הטיפול בדיכאון הוא בעל סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר. מצבם של מרבית הסובלים מדיכאון (יש הנוקבים במספרים: בין 60% ל-80%) יכול להשתפר בעזרת תרופות, או בטיפול פסיכולוגי, או בטיפול משולב פסיכולוגי ותרופתי. הרפואה מתייחסת אל הדיכאון הקליני כאל מחלה כרונית הדורשת ניהול וטיפול לאורך זמן, כמו סוכרת או לחץ דם גבוה. ישנן תרופות יעילות נוגדות דיכאון המקֵלות על כאבי הנפש והגוף של האדם הסובל מדיכאון ומאפשרות לו לחזור לתפקוד מלא וליהנות מחייו. ניתן לקבל תרופות אלה גם מרופא המשפחה וכך לדלג על משוכה ששמה "אני לא משוגע ואני לא פונה לפסיכיאטר", שמונעת מאנשים רבים, בעיקר מגברים, לפנות לקבל עזרה. תרופות נגד דיכאון משפיעות לטובה על מצב הרוח, מסייעות לריכוז, מוסיפות אנרגיה, מעוררות את התיאבון ומאפשרות שינה טובה. מושלם? לא בדיוק. הן דורשות התאמה אישית ומינונים מדויקים, לפעמים בדרך של ניסוי וטעייה, וסבלנות. הרבה סבלנות. לפעמים נדרשים מספר שבועות של טיפול תרופתי עד שמרגישים בסימני שיפור, ולא תמיד יש סבלנות לחכות כאשר הכלב השחור לא מפסיק לנבוח, ובמיוחד בלילות.

אחת משיטות הטיפול היעילות בדיכאון היא הטיפול הפסיכולוגי הקוגניטיבי. פסיכולוגים קוגניטיביים מתייחסים אל הדיכאון כאל תוצאה של למידה מוטעית המתרחשת כאשר אירוע קשה, כמו פרידה מאדם אהוב, גרם תחושות של אין אונים וחוסר ישע, והתחושות האלו לא נשארות קשורות רק לאותו אירוע מסוים, אלא מועברות גם אל אירועים אחרים המתרחשים בחיים. כך הולכת ונבנית תמונת עולם קבועה שבה האדם מרגיש חסר אונים וחסר שליטה על חייו. ומכאן, המרחק לדיכאון קצר. במהלך הטיפול הקוגניטיבי לומד האדם לעצב מחדש את תמונת עולמו, להתנתק מתגובות כלליות שליליות ולתעל את מחשבותיו בכיוון חיובי.

נזע חשמלי הוא דרך נוספת לטיפול בדיכאון. הטיפול נעשה בהרדמה מלאה, הוא אינו מסוכן ואינו מכאיב והוא ניתן בעיקר כאשר האדם אינו מגיב לטיפול התרופתי או כאשר מוגדר צורך, כמו בעקבות ניסיונות התאבדות, בטיפול מיידי.  בטיפול מועברים למוח זרמים חשמליים בעוצמות מוגדרות ומבוקרות דרך אלקטרודות. טיפול זה מצטייר אמנם כמו מחזה בלהות מימי הביניים והדעות עליו חלוקות, אבל עם הצלחות קשה להתווכח. הטיפול בנזעי חשמל נחשב לאחד הטיפולים היעילים ביותר בדיכאון קליני.

*

את הכלב השחור ניתן לא רק לקשור אלא גם לאלף. הנה כמה טיפים לאילוף בחיי היומיום:

קביעת סדרי עדיפויות: לבדוק את המחויבויות השונות ולמיין אותן לפי סדרי עדיפויות. לוותר על משימות ומטלות שנמצאות בתחתית הרשימה ולבנות לוח זמנים הגיוני למילוי הנותרות. כך אפשר להמשיך ולנוע עם האנרגיה שהתמעטה.

הימנעות מבידוד: לצאת. לצאת. ולצאת. אפילו בכוח ובחוסר רצון. לצאת למפגשים ולפעילויות שונות עם בני משפחה וחברים. מפגש חברתי משפר את ההרגשה, ולו במעט. נסו פעם פעמיים ותיווכחו. צדקתי? חשוב לזכור הרגשה זאת בפעם הבאה שבה אתם מתחילים לייצר תירוצים מתוחכמים כדי להתחמק מפעילות. עם זאת, חשוב לבחור ולבלות עם האנשים שחברתם תנעם לכם, ולהרשות לעצמכם לוותר על מפגשים שעלולים להעיק עליכם ואתם שוקלים להשתתף בהם רק כי הוזמנתם ולא נעים לכם לסרב.

הצטרפות לקבוצת תמיכה: אנשים סביבכם סובלים מבעיות דומות לשלכם. אתם לא לבד בעולם. שיחה פתוחה שבה תספרו מה עובר עליכם, תקשיבו לסיפורים של אחרים ותקבלו הדרכה ועצה טובה עשויה להקל. זו הזדמנות טובה גם לחלוק רגשות עם אחרים וגם ללמוד מהם דרכי התמודדות.

פעילות גופנית: פעילות גופנית יומיומית, במיוחד כזאת המיועדת להפחתת מתחים, עושה נפלאות. התנועה, פיזית ונפשית, חשובה ביותר עבור הסובלים מדיכאון. תנועה אינה מכלה אנרגיות אלא מחדשת אותן. הליכה מרחיקה מחשבות שליליות, מזרימה חמצן למוח ומעוררת את הפרשת האנדורפינים. כן מומלצות שיטות הרפיה כמו נשימות עמוקות, מדיטציה, ואימוני יוגה וטאי-צ'אי.

 

*

ומה יש לקינוח? כמו ששואלים נכדַי, המחכים בחוסר סבלנות בזמן הארוחה לרגע המתוק. הנה כמה משפטים שאסור להגיד לאנשים בדיכאון:

אתה נראה בסדר גמור

זה יעבור

מחר יום חדש

תאסוף את עצמך

יש דברים גרועים יותר

תחשוב חיובי

את התרופות כבר לקחת?

זה לא רציני. כמה שיחות עם פסיכולוג וגמרנו

 

ניצה אייל (2010)

מתוך "תמונות פסיכולוגיות" - מהדורה חדשה ומורחבת . הוצאת אריה ניר


Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.