שרותי ם חדשים לזקנים - רעיונות חדשים

שאלה: נוף הזיקנה הולך ומשתנה, בגלל העלייה הניכרת בתוחלת החיים, ואיתה תפיסת הזיקנה. יש מי שאף טוענים ש-60 של היום זה 40 של לפני שניים-שלושה עשורים. השינויים האלה מחייבים רעיונות חדשים ועתידניים, ואם היית נדרשת לסייע לאשל בתכנון שירותים חדשים לזקנים של הרבע הראשון של המאה ה-21 מה היית מציעה?

ניצה אייל משיבה:

 

הפסיכולוגיה ההתפתחותית והקלינית המסורתית לא הכירה בתקופת הזיקנה ולא התעניינה בתהליכים הפסיכולוגיים המתרחשים בה, ופרויד אף הזהיר מפני הנוקשות וחוסר ההתאמה של אנשים זקנים לטיפול נפשי. כתוצאה מעמדות מוטות ומוטעות אלו הדירו מרבית הפסיכולוגים את רגליהם מתחום הזיקנה. במקביל, נמנעים אנשים זקנים רבים מפנייה לטיפול נפשי מטעמים שונים, כמו בושה, חוסר אמון בטיפול, חשש מאבחנה כמו דמנציה, קשיים כספיים ומחסור בשירותים ייעודיים וזמינים. לחגיגת ההדרה ההדדית הזאת מתווספת גם הגרונטולוגיה שאינה מכירה בפסיכולוגיה כתחום חיוני ומרכזי להבנת האדם הזקן ולטיפול בו. כך נוצרה מציאות שבה הצרכים הנפשיים של האדם בזיקנתו מקבלים מענה דרך בעלי מקצועות אחרים וכמעט ללא תמיכה, ייעוץ וטיפול של פסיכולוגים.

 

ההבנה שריבוי שנות חיים אינו מהווה הגדרה מוצלחת להזדקנות מוצלחת, וכי מענה לצרכים פסיכולוגיים חיוני לשיפור איכות החיים בזיקנה, אמורים לקדם את פעילותם של קובעי מדיניות ומתכנני שירותים בתחום הקמת שירותים פסיכולוגיים ייעודיים עבור האוכלוסייה המבוגרת. בהסתכלות עתידית נחוצים (בדחיפות) שלושה סוגי שירותים פסיכולוגיים:

 

1.  שירותים הממוקדים במצוקות נפשיות, הפרעות נפשיות, ומחלות אורגאניות-מוחיות בזיקנה: לתקופת הזיקנה מצוקות והפרעות נפשיות ייחודיות, ממצב רוח דיכאוני, תופעות חרדה, פאראנויה ודיכאון קליני ועד לסינדרומים של מחלות אורגאניות-מוחיות הכוללים פגיעה קשה בתפקודים קוגניטיביים ובמבנה האישיות. כן חלה עלייה בשיעורי ההתאבדות בזיקנה, בפרט אצל גברים. אוכלוסיות היעד של שירותים אלה הם האדם הזקן והמערכת המשפחתית המלווה אותו כאחד.

 

2.  שירותים הממוקדים במניעה ובבריאות נפשית: מטרת שירותים אלה לפתח ולהפעיל תוכניות מניעה והתערבות לקידום בריאות נפשית עבור האוכלוסייה המבוגרת בכללותה. הם אינם עוסקים בחולי אלא בבריאות, ומתמקדים ביכולות ובמשאבים הקיימים אצל האדם הזקן לבניית חיים בעלי תוכן ומשמעות. שירותים אלה יתבססו על עקרונות הפסיכולוגיה החיובית לפיהם בכל גיל ובכל מצב קימת אפשרות של התפתחות והתחזקות תוך תגבור החשיבה החיובית והרגשות החיוביים. לפי ממצאי מחקרים אחרונים לאנשים עם רגשות חיוביים בריאות גופנית טובה יותר, יכולת התמודדות טובה עם מצבי מעבר וחולי, שביעות רצון רבה יותר מחייהם, חשיבה יצירתית, התנהגויות אקטיביות ובנוסף - שנות חיים ארוכות יותר. אנשים אופטימיים וטובי מזג חיים, בממוצע, שבע שנים יותר מאחרים.    

 

3.  שירותים הממוקדים בבריאות קוגניטיבית: מטרת שירותים אלו היא קידום הבריאות הקוגניטיבית בזיקנה. וכי מה נועיל אם נחזק את הבריאות הגופנית ונזניח את מוחו של האדם המבוגר? ממצאי מחקרים אחרונים מראים כי המוח האנושי שומר על גמישות ועל התחדשות לאורך כל טווח החיים וגם בזיקנה. לא רק שנשמרת היכולת ליצור קשרים חדשים בין תאי המוח, אלא שבנסיבות מסוימות התגלו תאי עצב חדשים בהיפוקמפוס (אזור מוחי חשוב לזכירה ולמידה). השירותים לבריאות קוגניטיבית יבנו ויפעילו תוכניות שמטרתן שימור וחיזוק תפקודים קוגניטיביים שונים (זיכרון, למידה, חשיבה, קבלת החלטות) בעזרת הפעלה מתמדת ומאתגרת, שמירה על אורח חיים בריא למוח (תזונה מגוונת ופעילות גופנית קבועה) וזיהוי סביבות חיים אופטימאליות שבהן מתפקד המוח המבוגר במיטבו. אחת המטרות היא בניית רזרבות קוגניטיביות המתווכות בין שינויים קוגניטיביים קשורי גיל לבין יכולת התפקוד. כך תשולב אריכות החיים עם תפקוד קוגניטיבי תקין המאפשר שמירה על אוטונומיה, עצמאות ותחושת ערך.

 

=============================

 

הקמת שירותים פסיכולוגים לאנשים זקנים ובני משפחותיהם היא צורך חיוני שלא זכה עד כה לתשומת לב מספקת. שירותים פסיכולוגיים עשויים להינתן ברמות שונות, החל משילוב פסיכולוגים כחלק בלתי נפרד מהצוות הרב-מקצועי במסגרות פעילות ודיור המיועדות לאנשים זקנים וכלה בהקמת מרכזים לבריאות הנפש בגיל המבוגר. זיקנה טובה ומכובדת אינה נמדדת בבריאות הגוף אלא בהרגשתו האישית של כל אדם.

 

Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.