מגמות חדשות וישנות בתעסוקת מבוגרים

מגמות חדשות וישנות בתעסוקת מבוגרים

ד"ר עירית רגב

 

 

שוק העבודה בישראל חסום בפני מבוגרים שעברו את גיל הפרישה (67 לגברים\ 62 לנשים). גם צעירים יותר בגילאי 50 + מתקשים למצוא עבודה. הסיבות לכך נעוצות  בשלוש סיבות מרכזיות :

1. אפליה גילית ששורשיה בעמדות קדומות שליליות של מעסיקים לגבי מאפיינים של עובדים מבוגרים (עובדים מבוגרים לומדים לאט, מפיקים פחות, נעדרים יותר) .

2. מצב האבטלה בשוק העבודה אשר דורש פינוי מקומות עבודה לצעירים.

3. חקיקת חוק הפרישה המאפשר הוצאת עובדים בגיל מסוים ללא כל קשר לרמת התפקוד שלהם בעבודה.

 

בימינו ובהסתכלות לעתיד, סיבות אלו הופכות לרלבנטיות פחות בגלל השינויים הדמוגרפיים  המתרחשים כיום  ואלו הצפויים בשנים הבאות עלינו. בני ה-60 וה-70 כיום שונים מבני הדור הקודם. הם בעלי משאבים בריאותיים, השכלתיים, חברתיים ולעיתים גם כלכליים טובים יותר, הם מתפקדים ופועלים כצעירים יותר מבני גילם בשנים קודמות. רבים מהם שוב אינם תופשים את גיל הפרישה כתחילת גיל הזיקנה: כזמן של מנוחה, סיכום-חיים והינתקות הדרגתית מפעילויות ותפקידי חיים. נהפוך הוא, מצוידים בכוחות, משאבים וכאשר לפניהם עוד תקופת-חיים ארוכה כל-כך, הם מפתחים תפישות מחודשות לגבי שלב החיים העומד בפניהם. חלקם רואה בתקופה זו זמן חיים חדש המאפשר גילויים, למידה ותפקידים חדשים. אחרים מבקשים להמשיך לעבוד, ולו אף חלקית.

מחקר של Towers  Perrin  שנערך על-ידי ה-AARP  על כוח  עבודה במדינות G7 (קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, אנגליה וארה"ב). מצא כי  העובדים כיום חיים יותר, בריאים יותר ופתוחים יותר לעבודה לאחר גיל הפרישה המסורתי וכי הם רוצים להישאר פעילים ולהמשיך לעבוד ולתמוך בעצמם ו בבני משפחותיהם.

על-אף נתונים אלו לגבי המגמות הדמוגרפיות-גיליות בשוק העבודה בעולם, המצב בישראל כיום אינו מאפשר לרוב המבוגרים להשתלב בשוק העבודה. 

 

אלו אשר מצליחים להשתלב שייכים בדרך-כלל לאחת הקבוצות הבאות:

1.      עובדים עצמאיים – בעלי עסקים זעירים, או מקצועות חופשיים אשר ניהלו עסק עצמאי לאורך כל השנים וממשיכים בכך גם בגיל המבוגר.

2.      עובדים לא-מקצועיים או עובדים המוכנים לעסוק בעבודות מזדמנות, לא מקצועיות, חלקיות ואשר מהוות ירידה בסטטוס התעסוקתי עבורם (עבודות כגון שמירה, ספירת מלאי וכד').

3.      עובדים בעלי ידע ומומחיות מיוחדים, אשר הידע והניסיון  שצברו אין לו תחליף.   דוגמא לכך מהווה סיפורו של מיכאל, מהנדס כימי בן 71 אשר פנה לייעוץ למכון צמתים  בתקופת משבר לאחר פרישה מעבודה.  הוא היה משוכנע כי בגילו לא ימצא תעסוקה חילופית , אך להפתעתו פנו אליו  בהצעת עבודה ממפעל מסוים שהיה מעוניין בידע הייחודי שלו ולא נרתע מגילו המתקדם.     

4.       4.  סוכנים עצמאיים – זוהי מגמה חדשה, המתוארת בעיקר בארה"ב ונקראת " אומת הסוכנים העצמאיים". עובדים אלו מקימים עסק עצמאי ועובדים לעיתים קרובות מביתם. חלקם עובדים באמצעות האינטרנט ואחרים בשיווק ומכירה של מוצרים שונים. בארה"ב  המגמה הולכת ומתפשטת. שיווק או עבודה טלפונית או דרך האינטרנט אינה מציבה סייגים וגבולות של גיל.  יתרונה הוא בעצמאות שהיא מעניקה  לעובדים בה. משרד העבודה  האמריקאי מדווח כי קרוב לעשרה מיליון עובדים  כ- 7.5% משוק העבודה הם סוכנים עצמאיים. יש יתרונות בלהיות הבוס של עצמך, לוח זמנים גמיש ואפשרות בחירה.

גם בארץ נראים ניצנים לתופעה זו,  לאחרונה פגשתי מספר אנשים לאחר הפרישה אשר הפכו להיות נציגי חברות המשווקים מוצרי בריאות מסוימים. אמנם שיווק באמצעות האינטרנט מתאים לאנשים אשר להם ידע באנגלית ומיומנויות עבודה עם מחשב, אך מספרם של מבוגרים המיומנים בהפעלת מחשב הולך ועלולה בהתמדה.

 

לסיכום:  היכולת למצוא עבודה  בגילאים מבוגרים (67 ומעלה) בשוק עבודה הסובל מאפליה גילית ועמדות קדומות שליליות היא משימה מורכבת ולעיתים בלתי אפשרית.  מחפשי עבודה בגילאים מבוגרים המגיעים לייעוץ נחשפים למגוון רב של פעילויות ועיסוקי פנאי,  אך עבודה בשכר היא משימה קשה ביותר. דור המבוגרים של היום אינו מיומן כצעירים בחילופי קריירות, מקומות עבודה ושדות מקצועיים. רוב העובדים נותרו נאמנים למקום עבודה אחד או שניים ולא פיתחו מיומנויות של שינויי קריירה. אלו  המתעקשים להישאר במסלול העבודה צריכים להסתגל למציאות חדשה ומורכבת, שמשמעותה שינויי דפוסי חשיבה קודמים  אודות  מקום עבודה קבוע ומסודר,  קריירה, תפקיד, קביעות או קידום. עליהם  להסתגל למושגים חדשים כגון עבודות זמניות, מזדמנות, לא-מקצועיות או בעלות סטטוס מקצועי נמוך יותר מזה שעשו בעבר.  היצירתיים והיזמים מביניהם עשויים להשתלב בעסקים זעירים שהם מקימים במסגרת הבית או כסוכנים עצמאיים.

מילות המפתח הן: גמישות אישית, זרימה עם הטכנולוגיות החדשות ופיתוח חשיבה יזמית בכל גיל.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.