ילדים בוגרים
ילדים מבוגרים להורים זקנים
תוחלת החיים הארוכה יוצרת מערכת יחסים בין-דוריים ענפה שנמשכת שנים ארוכות. תהליך ההזדקנות של אדם שיש לו משפחה משפיע ומושפע ממערכת היחסים עם הילדים הבוגרים ועם משפחותיהם. הזמינות הפיזית והרגשית של ילדים מבוגרים והנכונות לסייע להורה במצב של מחלה או משבר הם מרכיבים חשובים בהתמודדות של האדם הזקן.
כל שינוי משמעותי בחיי ההורה משפיע על הילדים ועל שאר בני המשפחה. כך למשל מחלה של הורה זקן הכרוכה באשפוז ובטיפול שוטף, מאלצת את הילדים להשקיע זמן בליווי ובטיפול בהורה, זמן ואנרגיה שהיו יכולים להיות מושקעים במטרות אישיות חשובות כמו עבודה, לימודים, טיפול בנכדים, פנאי, בילוי חברתי ועוד.
הרעה במצבו של ההורה  עשויה להוביל למתחים, ללחצים ולקונפליקטים בין חברי המשפחה, ובינם לבין ההורים. ההזדקנות יכולה לגרום גם לשינוי במבנה המשפחה ולהפרה של מאזן הכוחות בה. להרבה הורים מבוגרים קשה לקבל את העובדה שהם מאבדים מעצמאותם וכוחם. קשה גם העובדה ששוב אינם יכולים לטפל ולדאוג לילדים או לנכדים. הם מתקשים עוד יותר לקבל את תלותם הרגשית והפיזית בילדים, תלות שהולכת ומתפתחת. השינוי שחל במאזן הכוחות מחייב התארגנות מחודשת ושינוי בהגדרת התפקידים וחלוקתם אצל כל אחד מבני הזוג המזדקנים וכן אצל הילדים ולעתים גם הנכדים.
ככל שהתלות של הזקן במשפחתו הולכת וגדלה, כך חשוב לערב את הילדים שלו בקבלת ההחלטות לגבי הטיפול בהורה.
הטיפול בהורה כרוך לא פעם בקונפליקט בסיסי הקיים במרבית המשפחות בין תלות לאי תלות כשבמצב של זיקנה וחולי של ההורים מתהפכים לעתים התפקידים. המאבק בתלות הוא של ההורים כשבעבר הוא היה של הילדים. לכן, המשימה הפסיכולוגית החשובה של הילדים היא להבין את הקושי, לקבל את התלות ולהכיר בצרכים החדשים של ההורים.
הזדקנות ההורים והמשברים הכרוכים במחלה או באלמנות תורמים על פי רוב להתקרבות מחודשת של בני המשפחה כשבמוקד מצוי ההורה החולה או הבודד. אחים ואחיות שהקשרים ביניהם היו רופפים או הורים וילדים שמערכת היחסים ביניהם הייתה בלתי תלויה, כשכל אחד מנהל עולם מלא משל עצמו, מוצאים את עצמם מחדש במערכת יחסים ומפגשים אינטנסיביים מהרגיל. ההתקרבות המחודשת הזאת יכולה לעורר קונפליקטים.
הקונפליקטים יכולים להיות חדשים, מחודשים או כאלה שנמשכים כל השנים. לא פעם נמצאים הילדים המבוגרים במצוקה גדולה עקב חוסר אונים, קושי בקבלת החלטות נכונות לגבי הטיפול בהורה, ולעיתים אף כעסים ותסכולים עקב העומס הגדול הנופל על כתפיהם. קשה עוד יותר כאשר ההורה הזקן סובל מירידה קוגניטיבית ומתנגד לטיפול המוצע לו.
 
על הקשר המיוחד של ילדים מבוגרים והוריהם הזקנים ניתן לקרוא בפרק העוסק במשפחה המזדקנת מתוך הספר של ד"ר ליאורה בר-טור "האתגר שבהזדקנות – בריאות נפשית, הערכה וטיפול" הוצאת אשל (2005)
 
Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.